ΛΕΥΚΑ

 

ETIKETA:  SENSES

ΟΙΝΟΣ ΞΗΡΟΣ 

ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ :  95% ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ – 5% ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΠΙΝΑΣ

Στον Σάρχο Μαλεβυζίου, στην περιοχή «Βοθώνια», στους πρόποδες του Ψηλορείτη, βρίσκονται τα έξι (6) στρέμματα της Μαλαγουζιάς μας.

Η ονομασία της περιοχής προέρχεται απο τις λέξεις  βους και ώνια , όπου βους σημαίνει βόδι στην αρχαία ελληνική και ώνια σημαίνει εμπορεύματα.

Η ιστορία του τόπου, μας γυρνάει πίσω στα Μινωικά χρόνια, όταν περαστικοί με το σύγχρονο τότε μέσο μεταφοράς τους (τα βόδια), μετέφεραν τα εμπορεύματα τους απο και προς την πόλη. Στα Βοθώνια λοιπόν, ξαπόσταιναν οι ίδιοι και τα  ζώα τους, μιας και θα έπαιρναν τον δρόμο της επιστροφής  απο ένα μικρό μονοπάτι που οδηγούσε στον Ψηλορείτη.

Οι  αμπελώνες της Μαλαγουζιάς, βρίσκονται μόλις δυό βήματα απο την πόρτα του οινοποιείου, σε υψόμετρο 240 μέτρων πεδινής διαμόρφωσης, περυτριγυρισμένοι απο λοφίσκους και άγρια βότανα της Κρήτης.

Δοκιμάζετε έναν ήσυχο αχυροκίτρινο οίνο, με τις πρασινωπές ανταύγειες του να μαρτυρούν την φρεσκάδα αλλά και τα χαρακτηριστικά των δύο ανθικών ποικιλιών.

Στη μύτη, σας καλωσορίζει ένα ντελικάτο μπουκέτο αρωμάτων απο ροδοπέταλα & άνθη γιασεμιού, ενω σε δεύτερο φόντο τα τροπικά φρούτα όπως μάνγκο και λίτσι.

Το στόμα ακολουθεί την ένταση και τα αρώματα της μύτης ,ενώ σε δεύτερο φόντο αναγνωρίζουμε στοιχεία λεμονόχορτου και φασκομηλιάς. Η ορυκτότητα ανεπαίσθητη μα παρούσα, στο τελείωμα της γουλιάς σας. Τραγανή οξύτητα που ισορροπεί με τις αρωματικές εντάσεις της Μαλαγουζιάς και του Μοσχάτου Σπίνας. Η επιγευση του, μακρά και ευωδιαστή.

Εξαίρετοι γαστρονομικοί «συνοδοιπόροι» του θα ήταν σίγουρα οι Κρητικές  χορτόπιτες με άγριο μάραθο, η μακαρονάδα pesto ή και ωμά οστρακοειδή.

Σερβίρεται στους 12ο C

ΡΟΖΕ

ETIKETA:  ARCHOS ΡΟΖΕ

ΟΙΝΟΣ ΗΜΙΞΗΡΟΣ 

ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ : ΛΙΑΤΙΚΟ-ΜΟΣΧΑΤΟ ΣΠΙΝΑΣ

Το όνομα της συγκεκριμένης ετικέτας, το εμπνευστήκαμε απο  απο την ονομασία του χωριού μας, «Σάρχος» , που σημαίνει Εις  Άρχο. Συμφωνα με τον ιστορικό-αρχαιολόγο κ. Ξανθουδίδη, τον 5ο αι. π.Χ, άρχος σήμαινε θεός ή ήρωας.

To χαρμάνι αυτό, απο Λιάτικο και Μοσχάτο Σπίνας, έχει δημιουργηθεί έπειτα απο την ξεχωριστή οινοποίηση των ποικιλιών. Και στις δυο ποικιλίες πραγματοποιήθηκε ξεχωριστά κλασσική λευκή οινοποίηση, διαλέγοντας τα πιο όψιμα λιάτικα.

Δοκιμάζετε εναν ήσυχο οίνο με ανοιχτό κρεμμυδί χρώμα, στο οποίο τα σαγηνευτικά ανθικά αρώματα του τριαντάφυλλου και γιασεμιού αναδύονται έντονα στη μύτη. Συνεχίζει να μας γοητεύει, με την ίδια ντελικάτη παλέτα αρωμάτων στο στόμα, ενώ η δροσιστική οξύτητά του συγχρόνως , μας προτρέπει να το απολαύσουμε με πικάντικα πιάτα , με sushi ή και ως απεριτιφ.

Στη σειρά «Άρχος»  θα συναντήσετε επίσης το βαρελάτο Λευκό μας απο Βιδιανό και Μοσχάτο Σπίνας.

Σερβίρεται στους 11ο C

 

ΕΡΥΘΡΑ

ETIKETA:  MANDILARI LAGARA 

ΟΙΝΟΣ ΞΗΡΟΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ : 100% ΜΑΝΤΗΛΑΡΙ

Π.Γ.Ε ΚΡΗΤΗ

Η ονομασία «Λαγάρα» αποτελεί τοπωνύμιο του ιδιόκτητου ενιαίου αμπελώνα , το οποίο  βρίσκεται στην περιοχή  του Κρουσώνα, σε 300 μ. υψόμετρο, με ανατολικό προσανατολισμό κι έδαφος αργυλοπηλώδες, καλής στράγγισης. Η Μανδηλαριά , αν και νοτιοαιγαιοπελαγίτικη ποικιλία, στην Κρήτη βρίσκει το alter ego της.

Κατα την οινοποίηση, τα σταφύλια οδηγούνται στην δεξαμενή μαζί με τα στέμφυλα,  πραγματοποιείται 3 φορές την ημέρα η διαδικασία του batonnage, ενώ μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της  ζύμωσης,  παραμένουν για (12) δώδεκα μήνες σε 3ης χρήσης γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Δοκιμάζετε έναν ήσυχο οίνο, λαμπερό και πορφυρό, αρκετά έντονο αρωματικά, με τα καραμελωμένα δαμάσκηνα σε πρώτο φόντο, ενώ τα βρεγμένα βότανα της κρητικής γης ακολουθούν πιστά την αλληλουχία των αρωμάτων.

Το στόμα ακολουθεί τα αρώματα της μύτης  με το μαρμελαδιασμένο βύσσινο σε πρώτο φόντο, σε συνδιασμό με τα ζωικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα παλαιωμένο Μαντηλάρι. Οι μαλακές τανίνες και η βιμπράτη οξύτητα, μας προσκαλούν να το συνδιάσουμε με κυνήγι, ή και ζουμερές medium rare μοσχαρίσιες μπριζόλες.

Σερβίρεται στους 16 ο C

 

+30 2810 823 243 , +30 6942 792 787

Σάρχος Μαλεβιζίου, Τ.Κ 700 13, Ηράκλειο Κρήτης

©2020 by Paraskeva Winery. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now